U trendu

SAD i Britanija osudili su hapšenje Fredija Gevare

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija osudili su hapšenje venecuelanskog opozicionog političara Fredija Gevare, koji se suočava sa optužbama za terorizam i izdaju.

Gevara je bliski saveznik opozicionog lidera Huana Gvaida, kojeg SAD i drugi priznaju kao legitimnog predsednika južnoameričke države, prenosi Rojters.

Glavno tužilaštvo Venecuele saopštilo je da je zatražilo nalog za hapšenje Gevare zbog njegovih navodnih „veza sa ekstremističkim grupama i paravojnim snagama povezanim sa kolumbijskom vladom“.

Njegovo hapšenje usledilo je dok su opozicioni lideri, uključujući i Gevaru, želeli da održe pregovore sa vladom predsednika Nikolasa Madura, koji je SAD i Evropu optužio za grubu primenu osnovnih demokratskih principa.

„SAD najoštrije osuđuju nepravedno hapšenje predstavnika Nacionalne skupštine Fredija Gevare i uznemiravanje privremenog predsednika Huana Gvaida u Venecueli“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Britanske vlasti pridružile su se osudama za Gevarovo hapšenje, istovremeno kritikujući i upad snaga bezbednosti u zgradu u kojoj živi Gvaido.

„Velika Britanija osuđuje hapšenje Fredija Gevare i zastrašivanje privremenog predsednika Venecuele Huana Gvaida“, napisao je britanski sekretar za spoljne poslove Dominik Rab na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.