U trendu

SAD i EU spremne da uvedu dodatne sankcije Rusiji

 SAD i Evropska unija (EU) postigle su „široki konsenzus o potrebi povećanja pritiska na Kremlj, posebno kroz uvodjenje dodatnih sankcija“, saopštila je večeras italijanska vlada.

Saveznici su se takodje složili da je neophodno „pojačanje medjunarodne izolacije Rusije“, dodaje se u saopštenju.

To je potvrdila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) navodeći da će biti pojačane sankcije Rusiji.

O tome je odlučeno na virtuelnom sastanku o ukrajinskoj krizi na koje su učestvovali američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) i glavni američki saveznici. Sastanak je održan dan pošto su ruske snage pokrenule ofanzivu u istočnoj Ukrajini.

 Na sastanku su učestvovali lideri – Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), Velike Britanije Boris Džonson (Johnson), Nemačke Olaf Šolc (Scholz), Rumunije Klaus Johanis (Iohannis), Poljske Andžej Duda, Italije Mario Dragi (Draghi), Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) i Japana Fumio Kišida.

Takodje su učestvovali, pored Ursule fon der Lajen, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Na video sastanku je ponovo potvrdjena „zajednička posvećenost diversifikaciji izvora energije smanjenjem zavisnosti od ruskog snabdevanja“, dodaje se u saopštenju italijanske vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.