U trendu

SAD i saveznici formirali grupu Partneri u plavom Pacifiku

VAŠINGTON – Sjedinjene Države, Australija, Japan, Novi Zeland i Velika Britanija osnovali su neformalnu grupu sa ciljem da ojačaju ekonomske i diplomatske veze s ostrvskim državama u Pacifiku, saopštila je Bela kuća.

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena obećala je da će uputiti više sredstava na indo-pacifičko područje, u trenutku kada Kina pokušava da ojača privredne i vojne veze s pacifičkim ostrvskim državama kojima su potrebna strana ulaganja, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno u Vašingtonu, grupa ,nazvana „Partneri u Plavom Pacifiku“ (PBP), nastojaće da podrži ovaj region i ojača ekonomske veze između ostrvskih država i ostatka sveta.

„Ujedinjeni smo u našoj zajedničkoj odlučnosti da pružimo podršku regionu u kom žive narodi Pacifika. Ujedinjeni smo i u načinu na koji ostvarujemo tu viziju, u skladu s načelima pacifičkog regionalizma, suverenosti, transparentnosti, odgovornosti, a pre svega smo vođeni pacifičkim ostrvima“, saopštila je Bela kuća.

Koordinator Bele kuće za indo-pacifičko područje Kurt Kembel rekao je u četvrtak da očekuje da će veći broj visokih zvaničnika posetiti pacifičke ostrvske države, dok SAD nastoje da pojačaju svoj angažman kako bi se suprotstavile Kini u strateški bitnom regionu.

Kembel je saopštio i da je Vašingtonu potrebno više diplomatskih predstavništava u tom regionu i više kontakta s pacifičkim ostrvskim državama koje ponekad „dobijaju manje pažnje“, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar