U trendu

SAD, Meksiko i Kanada produbljuju saradnju u proizvodnji poluprovodnika

MEKSIKO SITI – SAD, Meksiko i Kanada produbiće saradnju na polju proizvodnje poluprovodnika, na unapređenju saradnje na iskorenjivanju smrtonosnih droga, kao i na poboljšanju legalniih puteva za migrante, saopštieno je danas iz Bele kuće.

U saopštenju izdatom povodom samita lidera Severne Amerike u Meksiko Sitiju, Bela kuća je navela da će te tri zemlje organizovati forum o proizvodnji poluprovodnika kako bi povećali ulaganja u stratešku industriju visoke tehnologije, prenosi Rojters.

„To bi značilo koordinisanje lanaca nabavke poluprovonika kako bi smo izdvojili potrebe i mogućnosti ulaganja u proizvodnju čipova koji se koriste u svemu, od telefona, do odbrambenih oružja“, navodi se u saopštenju.

Agencija navodi da su industrijom proizvodnje poluprovodnika dugo dominirale zemlje Azije, ali da su događaji za vreme pandemije virusa kovid19 izazvali nestašicu u severnoameričkim lancima snabdevanja.

Bela kuća je saopštila da su SAD, Meksiko i Kanada posvećene smanjenju emisije metana iz čvrstog otpada i otpadnih voda za najmanje 15 odsto do 2030, u odnosu na podatke iz 2020. godine.

Razgovaralo se i o stvaranju virtuelne platforme koja bi migrantima omogućila pojednostavljen pristup legalnim putevima.

„Ovo će potencijalnim migrantima dati informacije koje su im potrebne da zakonito dođu u Meksiko, Sjedinjene države i Kanadu, što će smanjiti verovatnoću da koriste usluge krijumčara“, navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da će u okviru Severnoameričkog dijaloga o drogama (NAĐ) troje saveznika usvojiti „ažurirani strateški okvir“ kako bi odgovorili na pretnje koje predstavljaju narkotici, što bi uključivalo veću razmenu informacija o hemikalijama koji se koriste za proitvodnju droga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar