U trendu

SAD najavljuju novu vojnu pomoc UKR od tri milijarde dolara

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države trebalo bi danas da najave novi paket vojne pomoći Ukrajini od oko tri milijarde dolara, javljaju agencije pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

To bi bio najveći pojedinačni paket američke bezbednosne pomoći Ukrajini od početka napada Rusije pre šest meseci, a najava nove pomoći poklopila bi se sa proslavom Dana nezavisnosti Ukrajine.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi administraciji predsednika Džozefa Bajdena omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha, prenosi Glas Amerike.

Za razliku od većine prethodnih paketa vojne pomoći, cilj novog je uglavnom da se pomogne Ukrajini da osnaži srednjoročne i dugoročne odbrambene kapacitete, prenosi AP pozivajući se na neimenovane zvaničnike upoznate sa tim pitanjem.

Predviđenim sredstvima finansiraće se ugovori za dronove, oružje i drugu opremu koja se možda neće koristiti u borbenim dejstvima još godinu ili dve.
Rojters prenosi da će u fokusu nove pomoći biti municija i srednjoročni ciljevi kao što su odbrambeni sistemi.

Vašington je od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi i 600 miliona dolara vojne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar