U trendu

SAD obavestile Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu

SAD su danas obavestile Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu, usled čega će na snazi ostati samo jedan pakt Vašingtona i Moskve o kontroli naoružanja.

Taj sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obe zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine, za vreme mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Tramp nije ništa učinio da produži važenje jedinog preostalog sporazuma s Rusijom o kontroli naoružanja, poznatog kao Novi START, ali je administracija predsednika Džozefa Bajdena ubrzo po preuzimanju dužnosti dogovorila s Moskvom njegovo petogodišnje produženje i započela reviziju odluke o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Zvaničnici su naveli da je revizija završena i da je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman obavestila zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova da Vašington neće ponovo pristupiti Sporazumu o otvorenom nebu.

Odluka je doneta dok se obe strane pripremaju za samit predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, zakazan za 16. jun u Ženevi. Oni će pokušati da nadju zajednički jezik posle naglog pogoršanja odnosa koji su pali na najniži nivo u više decenija.

Donji dom ruskog parlamenta je prošle nedelje odobrio povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Cilj Sporazuma o otvorenom nebu bio je izgradnja poverenja izmedju Rusije i Zapada, tako što je više od 30 njegovih potpisnica dobilo mogućnost da obavlja izvidjačke letove nad teritorijama drugih članica pakta radi prikupljanja informacija o vojnim snagama i aktivnostima.

Više od 1.500 takvih letova izvedeno je od stupanja Sporazuma na snagu 2002. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.