U trendu

SAD obnavljaju operativni centar za migrante u Gvantanamu

VAŠINGTON 23. septembra (Tanjug) – Bajdenova administracija priprema ponovno otvaranje logora za migrante u zalivu Gvantanamo, nakon što je porastao njihov broj na južnim granicama SAD.

Federalna agencija SAD za imigracije i carinu (ICE) raspisala je tendere za privatne izvođače koji će voditi Operativni centar za migrante u američkoj pomorskoj bazi, u blizini zatvorskih zgrada u kojima je smešteno preostalih 39 zatvorenika koji su držani u „ratu protiv terorizma“, prenosi britanski Gardijan.

Migrantski kamp je oformljen 1991. godine i prvobitno je bio namenjen za kubanske azilante, a na kraju je korišćen za pritvaranje oko 34.000 Haićana i otprilike isti broj Kubanaca, sve do 2017.godine, pošto ga je Obamina administracija ukinula. Planirano ponovno otvaranje ove lokacije dolazi u vreme kada je oko 14.000 migranata prešlo granicu SAD sa Meksikom na reci Rio Grande u poslednje dve nedelje.

Većina su sa Haitija, a među njima je hiljade žena i dece, koji beže od nedavnog haosa izazvanog snažnim zemljotresom I pogoršanim političkim previranjima nastalih ubistvom predsednika Žovenela Moiza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.