U trendu

SAD ohrabruju kineskog predsednika da razgovara sa Zelenskim

VAŠINGTON – SAD ohrabruju kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara direktno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bela kuća, posle vesti da će kineski lider telefonom razgovarati sa Zelenskim.

„Ohrabrujemo predsednika Sija da se obrati predsedniku Zelenskom jer verujemo da Kina i sam predsednik Si treba direktno da čuju ukrajinsku perspektivu, a ne samo rusku stranu o ovome“, rekao je sinoć savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima, preneo je Si-En-En.

„Mi smo, u stvari, zagovarali kod Pekinga da dođe do tog kontakta,“ rekao je Saliven i dodao da su SAD podstakle taj razgovor javno i privatno.

Salivan je dodao da su američki zvaničnici „danas razgovarali sa ukrajinskim kolegama“ i da Ukrajinci nisu zvanično dobili potvrdu da će biti telefonskog poziva ili video konferencije sa Sijem.

„Nadamo se da će ih biti. To bi bila dobra stvar jer bi to potencijalno donelo više balansa i perspektive u načinu na koji Kina pristupa ovom pitanju“, rekao je Saliven.

On je, kako navodi Si-En-En, dodao da se nada da će to nastaviti da odvraća Kinu od odluke da pruža pravnu pomoć Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.