U trendu

SAD optužile bivšeg kontraobaveštajca FBI za pomaganje ruskom oligarhu Deripaski

Bivši visokorangirani kontraobaveštajac Federalnog istražnog biroa SAD (FBI) Čarls Mekgonigal (Charles McGonigal), optužen je za pomaganje ruskom oligarhu Olegu Deripaski, čime je prekršio američke sankcije Rusiji, pokazuje danas otpečaćena optužnica.

Mekgonigal se kao bivši specijalni agent i rukovodilac FBI-jevog kontraobaveštajnog odseka u Njujorku tereti za saradnju sa bivšim sovjetskim diplomatom, a sada ruskim prevodiocem Sergejem Šestakovim u ime ruskog naftnog magnata Deripaske.

Mekgonigal (54) i Šestakov (69) uhapšeni su u subotu i danas bi trebalo da se pojave pred sudom na Menhetnu u Njujorku.

Odvojena optužnica protiv Mekgonigala podignuta je pred federalnim sudom u vašingtonskom distriktu zbog prikrivanja 225.000 dolara koje je primio od spoljnog izvora s kojim je putovao po Evropi.

Mekgonigal je trebalo da FBI-ju prijavljuje kontakte sa stranim zvaničnicima, ali tužioci tvrde da je on to krio od svog poslodavca i da se upuštao u poslove i putovanja u inostranstvo koji su ga doveli u sukob interesa.

Ovaj kontraobaveštajni zvaničnik nadzirao je istrage nad ruskim oligarsima, uključujući Deripasku, pre no što je 2018. godine otišao u penziju.

Prema optužnici, radio je 2019. godine na tome da se Deripaski ukinu sankcije, pa je od njega 2021. godine primio novac da podvrgne istrazi rivalskog oligarha.

Mekgonigal i Šestakov su optuženi za kršenje propisa kojim su uvedene sankcije i pranje novca. Šestakov je optužen i za davanje lažnih iskaza FBI-ju.

Ministarstvo finansija SAD stavilo je 2018. godine Olega Deripasku na svoju listu sankcija zbog navodnih veza sa ruskom vladom i ruskim energetskim sektorom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar