U trendu

SAD oštro kritikovale Stranku demokratske akcije

MOSTAR – Sjedinjene Americke Države oštro su danas kritikovale vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) optužujući je za korupciju i ometanje istraga o kriminalu, blokadu Federacije BiH i za podsticanje podela u zemlji.

SDA je u sredu donela zakljucke u kojima je navela da ima isti cilj u BiH kao EU, SAD i Kancelarija visokog predstavnika u izgradnji „funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona“, prenosi Hina.

„Kada bi SDA delila ove ciljeve sa SAD stranka i njeni zvaničnici ne bi pokušavali da blokiraju ili ometaju istrage o korupciji, ne bi doprineli nefunkcionalnosti u Federaciji BiH i ne bi preferirali retoriku podela u odnosu na smislene pokušaje pomirenja“, objavila je američka ambasada u Sarajevu na Tviteru.

Kako je ambasada navela, SAD ne favorizuju nijednu politicku stranku ili narod u BiH.

„Podržavamo narod ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale i podržavamo politike koje će doneti bolju budućnost za građane BiH“, navodi se u objavi, prenosi Hina.

Američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar je ranije ove sedmice posetio Sarajevo i sreo se s predstavnicima tri stranke, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde koje su najavile zajednički nastup na izborima najesen nasuprot SDA. U izjavama za javnost lokalni zvaničnici su istakli kako se njihovi i ciljevi američke politike u BiH sasvim poklapaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar