U trendu

SAD otvaraju konzulat u Zapadnoj Sahari

VAŠINGTON – Stejt department je danas saopštio da će SAD otvoriti konzulat u Zapadnoj Sahari nakon odluke predsednika Donalda Trampa da prizna suverenitet Maroka nad tim spornim regionom, prenosi AP.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo naveo je u saopštenju da je proces otvaranja konzulata već počeo. Još nije jasno gde i kada će konzulat biti otvoren, ali je Pompeo rekao da će do tada američka ambasada u Rabatu upravljati virutelnim konzulatom u službi Zapadne Sahare.

Tramp je 10. decembra objavio da će SAD priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa između severnoafričke države i Izraela.

Priznavanje Zapadne Sahare predstavlja zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD, a ovaj potez naišao je na brojne kritike, i to ne samo od bivše španske kolonije, nego i od UN i američkih saveznika u Africi i šire.

Analitičari smatraju da bi Trampov potez mogao da dovede do destabilizacije šireg regiona, koji se već bori protiv pobuna islamista i krijumčarenja migaranata.

U Zapadnoj Sahari decenijama deluje Front Polisario koji se bori sa nezavistnot te teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.