U trendu

SAD podigle optužnicu protiv trojice ruskih zvaničnika

VAŠINGTON – Američki tužioci su u Njujorku otpečatili optužnicu protiv ruskog političara i dvojice njegovih saradnika, koji su osumnjičeni za zaveru i nelegalno promovisanje ruskih interesa u SAD, između ostalog i kontaktima sa članovima američkog Kongresa.

Optužnica je u četvrtak podignuta protiv Aleksandra Babakova, potpredsednika ruske Dume i saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i protiv njegovog šefa kabineta Aleksandra Vorobeva i člana osoblja Mihaila Plisjuka.

Tužioci su naveli da su optuženi od 2012. godine vodili „mrežu za širenje stranog uticaja i dezinformacija“, čiji cilj je bio da se oslabi američko partnerstvo sa evropskim saveznicima, podriju zapadne sankcije i promovišu ruski potezi radi uništenja suvereniteta Ukrajine.

Rojters nije mogao da dobije komentar od optuženih.
Prema optužnici, ruski političari plaćali su dva konsultanta iz Evrope da uspostave kontakt sa članovima Kongresa. Tužioci navode da je jednom članu Kongresa ponuđeno besplatno putovanje na konferenciju u Jalti, na Krimu, u ime Sergeja Aksjonova, jednog od lidera na Krimu kojeg je postavila Rusija, a koji je pod američkim sankcijama.

Optuženi su takođe regrutovali jednu osobu iz Njujorka sa medijskim iskustvom da deluje u njihovo ime, između ostalog i da lobira među članovima Kongresa za podršku takozvanoj „nacionalnoj kampanji“ koja je navodno trebalo da promoviše pitanja vezana za ljudska prava i interese Kube, prenosi Glas Amerike.

Takođe su plaćali lažnim „izbornim posmatračima“ da falsifikuju potvrde o rezultatima referenduma insceniranog da se Krim zvanično pripoji Rusiji.

Rusi su optuženi da deluju kao strani agenti bez zvanične registracije u Sekretarijatu za pravosuđe, za kršenje američkih sankcija i laganje da bi dobili američku vizu.

Tužioci su naveli da optuženi žive u Rusiji.

Ako budu proglašeni krivim mogli bi da budu osuđeni najviše na 30 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar