U trendu

SAD: Postupci policije u Juvaldeu biće ponovo ispitani

VAŠINGTON – Ministarstvo pravde SAD saopštilo je danas da će ponovo ispitati način na koji je policija regovala na pucnjavu u školi u gradu Juvalde u Teksasu u kojoj su poginule 22 osobe.

„Cilj je da se obezbedi nezavistan izveštaj o akcijama koje su organi za sprovođenje zakona preduzeli tog dana, kao i da se nauče lekcije koje će pomoći policajcima da na pravi način reaguju u sličnim situacijama“, izjavio je portparol ministarstva Entoni Koli, prenosi Rojters.

Osamnaestogodišnji Salvador Ramos ubio je u utorak 19 dece i dvoje nastavnika iz poluautomatske puške AR-15 u osnovnoj školi Rob u gradiću Juvalde, nakon čega su ga likvidirali pripadnici policije.

U petak su nadležni priznali da su učenici i nastavnici nekoliko puta zvali policiju pošto je napadač već upao u školu, a u isto vreme je više od 10 polijcajaca već bilo u hodniku škole.

Policija je verovala, kako je rečeno, da se osumnjičeni zabarikidirao u dve spojene učionice i da napad više nije bio aktivan, javlja Glas Amerike (VOA).

Dok je napadač pucao u decu, a policija stajala u hodniku, pripadnici drugih bezbednosnih agencija su molili šefa školskog obezbeđenja da ih pusti unutra jer su deca u opasnosti, rekla su dvojica policajaca koji nisu želeli da otkriju identitet.

Jedan od njih kazao je da audio snimak sa lica mesta da jedan od policajaca govori šefu školske policije da je napadač još aktivan i da je prioritet zaustaviti ga.

Nije, međutim, jasno zašto je školski policajac to ingorisao, dodaje VOA.

Odluka šefa policije i policajaca da ne prate protokole predviđene za ovakve situacije, izazvala je pitanja da li je moglo da bude spaseno više života.

„Suština je – zašto nisu izabrali strategiju koja je najbolja, eliminisali napadača i spasili decu“, izjavio je ranije guverner Teksasa Greg Abot.

Policajci su zaštićeni „kvalifikovanim imunitetom“, pravnim instrumentom koji ih štiti od tužbi, osim u situacijama kada je jasno da su svojim odlukama prekršili zakon, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar