U trendu

SAD: Predstavnicki dom sutra o slanju tačaka optužnice Senatu

VAŠINGTON – Predstavnički dom americkog Kongresa glasaće sutra o slanju Senatu tačaka optužice za opoziv predsednika Donalda Trampa Senatu, reklo je za AP nekoliko demokratskih poslanika.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi sazvala je danas sastanak na Kapitolu, okončavši time blokadu na slanje tačaka optužnice gotovo mesec dana nakon što je Kongres izglasao opoziv Trampa pod optužbom za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Pelosi je predlozila da Predstavnički dom sutra glasa o prosleđivanju optužnice i imenovanju demokratskog zastupnika u tom slučaju, prenosi AP.

Ova akcija će pokrenuti tek treće suđenje za opoziv predsednika u američkoj istoriji. Suđenje bi trebalo da počne za nekoliko dana.

Lider republikanske većine, Mič Mekonel, sastaće se kasnije u toku dana iza zatvorenih vrata sa senatorima republikanske stranke da pregovaraju o uslovima suđenja.

Predstavnički dom u decembru je izglasao rezoluciju sa dve tačke optužnice za opoziv Trampa zbog pokušaja da natera Ukrajinu da pokrene istrage na kojima bi on lično politički profitirao. Predsednik je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju kongresne istrage o Ukrajini.

Međutim, Pelosi je gotovo mesec dana odbijala da pošalje rezoluciju sa tačkama optužnice Senatu, u pokušaju da navede Mekonela, koji vatreno podržava predsednika Trampa, da pristane da na suđenju u Senatu svedoče ključni Trampovi saradnici, kao i da izda nalog da se dostave dokumenta Bele kuće.

„Mi smo uvereni u svoje argumente. Ovaj predsednik je doživotno opozvan bez obzira na sve igre i poteze koje povlači Mič Mekonel“, izjavila je Pelosi.

Dodala je da demokrate veruju da ima dovoljno dokaza da se Tramp smeni s položaja.

Oni žele da čuju svedočenja najmanje četvoro Trampovih saradnika, među kojima je i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, kao i vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, Mik Malvejni.

Nijedan od njih nije svedočio u Predstavničkom domu, pošto im je predsednik tako naredio, ali je Bolton prošle nedelje izrazio spremnost da svedoči u Senatu ako dobije obavezujući poziv.

Glas Amerike navodi i da je gotovo izvesno da će Tramp biti oslobođen odgovornosti u Senatu i da će ostati na položaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar