U trendu

SAD preko HR dopremaju brodovima opremu za vežbu s BiH

SARAJEVO – Američki vojni brod „Yuma“, kojim je dopremljen deo američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vežbu „Brzi odgovor 21“, koju organizuju oružane snage BiH i SAD, uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

Americka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu „Pukovnik Mirko Vukušic“ u Zemuniku, gde je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovedništvo vežbe „Brzi odgovor 21“ zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u delu vežbe u Hrvatskoj i BiH, navodi „Večernji list“.

Nakon toga, u prvoj polovini maja, sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon „Eugen Kvaternik“ u Slunju i na vojne poligone u BiH, prenosi Klix.ba.

Kako dodaje, očekuje se da će ostatak američke vojne opreme i naoružanja za vežbu „Brzi odgovor 21“ stići u luku Gaženica u narednim danima.

Oružane snage BiH realizuju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vežbu s Oružanim snagama SAD „Brzi odgovor 21“.

Vežba će biti održana u drugoj polovini maja 2021, u sklopu multilateralne vježbe „Branilac Evrope 21“ („Defender Europe 21“), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

U BiH su juče sleteli prvi američki vojni helikopteri, koji će sa Oružanim snagama BiH učestvovati u ovoj vežbi.

Prethodno je konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovedništva za podršku americkih oružanih snaga u Evropi ušao u BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar