U trendu

SAD: Prvi slucajevi majmunskih boginja i kod dece

VAŠINGTON – Majmunske boginje su prvi put identifikovane u SAD kod dece – oboleli su jedan mališan u Kaliforniji i beba koja nije građanin Amerike, saopštile su zdravstvene vlasti.

Slučajevi nisu povezani i verovatno su rezultat transmisije unutar domaćinstva, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), preneo je Rojters.

Agencija je navela da su deca u dobrom stanju i da su na lečenju.

Dosad ove godine je zabeleženo više od 14.000 slučajeva majmunskih boginja u više od 60 zemalja, kao i pet smrtnih slučajeva u Africi.

Zamenica direktora odseka CDC za patologiju DŽenifer Mekviston rekla je da nije iznenađenje da su se pojavili slučajevi boginja kod dece, ali je dodala i da „nema dokaza da se virus širi van zajednica koje su gej, biseksualne“, odnosno, u situacijama gde su muškarci imali seksualne odnose sa drugim muškarcima.

Ona je rekla da je 99 odsto od 2.891 slučajeva majmunskih boginja u SAD potvrđeno kod muškaraca koji su imali seksualne odnose sa muškarcima, međutim, postoji određen broj žena i transrodnih muškaraca koji su se takođe inficirali.

Koordinator Bele kuće za odgovor na kovid, Ašiš DŽa rekao je da je vlada naručila 300.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja i da radi da uveze isporuku iz Danske od još 786.000 vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar