U trendu

SAD razmatraju da iz skladista pošalju PVO HAVK u Ukrajinu

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države razmatraju da iz skladišta pošalju u Ukrajinu stari protivvazdušni sistem HAVK, kako bi joj pomogle u odbrani od napada ruskih dronova i krstarećih raketa, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika za Rojters.

Rakete presretači HAVK bi predstavljale nadogradnju raketnih sistema Stinger, manjeg sistema protivvazdušne odbrane manjeg dometa, koji su SAD već poslale Ukrajini.

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena koristila bi mogućnost brze isporuke odbrambenih sistema i usluga iz zaliha Ministarstva odbrane stranim zemljama i međunarodnim organizacijama, kako bi se odgovorilo na nepredviđene vanredne situacije za prenos opreme HAVK koja je zasnovana na tehnologiji iz vijetnamske ere, ali je nekoliko puta unapređena.

Britanska agencija navodi da nije mogla da utvrdi koliko sistema i raketa HAVK, SAD imaju na raspolaganju za prenos, a Bela kuća je odbila da komentariše.

Sistem HAVK je prethodnik protivraketnom odbrambenom sistemu Patriot.

Bajden je obećao ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon velikih napada iz Rusije ranije ovog meseca.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Španija namerava da pošalje četiri lansera HAVK.

„SAD bi verovatno u početku poslale rakete presretače za sistem HAVK u Ukrajinu, jer nije jasno da li je dovoljno američkih lansera u dobrom stanju“, rekao je jedan od američkih zvaničnika za Rojters.

Američki sistemi su decenijama bili u skladištu, a jedan od američkih zvaničnika je rekao da će pomoć verovatno biti oko polovine veličine nedavnih paketa bezbednosne pomoći, koji su iznosili oko 700 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.