U trendu

SAD salju dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku

VAŠINGTON – SAD će u narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona, u trenutku kada Rusija održava vojne vežbe u Belorusiji i Crnom moru posle raspoređivanja snaga blizu Ukrajine.

Rusija je rasporedila dodatne trupe u blizini Ukrajine i invazija bi mogla da počne bilo kog trenutka, možda pre kraja Olimpijskih igara, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Glas Amerike.

Na satelitskim snimcima, koje je objavila jedna američka kompanija, vide se ruske vojne snage na nekoliko lokacija blizu Ukrajine.

Američki vojni zvaničnik naveo je da će u Poljsku biti prebačeni preostali pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz baze Fort Breg u Severnoj Karolini, a očekuje se da će u Poljskoj biti do naredne nedelje.

Slanje dodatnih vojnika odobrio je ministar odbrane Lojd Ostin po nalogu predsednika Džozefa Bajdena, a ono se nadovezuje na 8.500 vojnika koji su već u pripravnosti za mogući odlazak u Evropu po potrebi, i gotovo 3.000 Amerikanaca za koje je administracija ranije najavila da će biti raspoređeni u Poljskoj i Rumuniji.

Neimenovani zvaničnik naveo je da se u Poljskoj već nalazi gotovo dve trećine od 1.700 američkih vojnika čije je raspoređivanje Pentagon naložio početkom februara, kao i da je u Nemačku stiglo 300 američkih vojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar