U trendu

SAD: Saudijski princ naredio ubistvo Kašogija

VAŠINGTON – Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman odobrio je zarobljavanje ili pogubljenje novinara i disidenta Džamala Kašogija ubijenog 2018, pokazuje američka obaveštajna procena sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

Navodno, američki obaveštajci su došli do ovog izveštaja ubrzo nakon ubistva Kašogija, koji je u kolumnama u Vašington postu kritikovao princa, prenosi AP.

U izveštaju objavljenom na internet stranici američke Nacionalne obaveštajne službe navedeno je da je takva procena, između ostalog, doneta na osnovu kontrole koju prestolonaslednik Salman ima u procesu donošenja odluke u Saudijskoj Arabiji.

Ukazuje se i na “direktnu umešanosti ključnog savetnika i članova Salmanovog obezbeđenja u tu operaciju, kao i prestolonaslednikovu podršku upotrebi nasilnih mera u ućutkivanju disidenata u inostranstvu, uključujući Kašogija”, navodi Glas Amerike.

“Ocenjujemo da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu u Turskoj”, kaže se u izveštaju čiji je sadržaj delimično zatamljen u nastojanju da se ne naruše odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Skidanjem oznake tajnosti sa izveštaja američki predsednik Džo Bajden preinačio je odluku svog prethodnika Donalda Trampa da dokument ne bude objavljen što, kako tumači agencija Rojters, pokazuje spremnost Sjedinjenih Država da Saudijskoj Arabiji skrene pažnju na izazove u oblasti ljudskih prava, ali i ratnih sukoba u Jemenu.

Bajden i saudijski kralj Salman prethodno su zvanično razgovarali u danu u kom je nova američka administracija skinula oznaku poverljivosti i objavila izveštaj obaveštajnih službi o ubistvu novinara Džamala Kašogija.

Prema saopštenju iz Bele kuće, Bajden i Salman razmatrali su regionalnu bezbednost i obnavljanje diplomatskih napora UN da se okonča rat u Jemenu, kao i posvećenosti SAD da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani od grupa koje podržava Iran.

Džamal Kašogi bio je 59-godišnji novinar koji je živeo u svojevrsnom samonametnutom izgnanstvu u američkoj državi Virdžinija.

On je za Vašington post pisao je kritičke tekstove o politici koju vodi saudijski prestolonaslednik Salman.

U oktobru 2018. otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu gde mu je obećano izdavanje dokumenta potrebnog za brak sa verenicom iz Turske, a gde je ubijen na brutalan način, a njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Zvanični Rijad je nakon ubistva saopštavao oprečne verzije o njegovom nestanku, priznavši na kraju ubistvo u, kako je označeno, sumnjivoj operaciji izručenja koja je „izmakla kontroli“.

Zbog sumnji na povezanost sa ubistvom Džamala Kašogija uhapšen je 21 muškarac – dok je pet visokih bezbednosnih zvaničnika otpušteno.

U januaru 2019. godine, jedanaest optuženih osuđeno je u procesu vođenom iza zatvorenih vrata.

Petorici su izrečene smrtne kazne, koje su preinačene u dvadesetogodišnje zatvorske kazne nakon što su dobili oproštaj porodice Kašogi, dok su trojica osuđeni na zatvorske kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar