U trendu

SAD: Severna Koreja planira testiranje balističkih projektila

VAŠINGTON – Severna Koreja bi u bliskoj budućnosti mogla da testira poboljšanu verziju svog interkontinentalnog balističkog projektila, upozorio je u utorak načelnik Severne vojne komande američkih oružanih snaga general avijacije Glen Van Herk, navodeći da bi takav potez zaoštrio tenzije između Pjongjanga i Vašingtona.

Izjava američkog generala ukazuje na zabrinutost Vašingtona da bi Pjongjang mogao da nastavi sa testiranjem raketnog i nuklearnog naoružanja dan uoči prve misije američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Lojda Ostina Južnoj Koreji, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Severnokorejski lider Kim Džong Un zahtevao je da se nastavi proizvodnja nuklearnog naoružanja čak i tokom privremene obustave testiranja.

Govoreći pred senatskim odborom za oružane snag general Van Herk je ocenio da je nova, poboljšana verzija interkontinentalne balističke rakete „znatno veća i po svemu sudeći opasnija“ i kao takva predstavlja veću pretnju po SAD, ali je izrazio poverenje u sposobnost američke antiraketne odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.