U trendu

SAD: Solomonska ostrva uvela zabranu ulaska u luke

HONIJARA – Vlasti Solomonskih ostrva saopštile su Sjedinjenim Američkim Državama da uvode moratorijum na ulazak brodova u njihove luke, navela je danas ambasada SAD u Kanberi, prenosi Rojters.

Solomonska ostrva imaju napete odnose sa SAD i njihovim saveznicima od sklapanja bezbednosnog pakta sa Kinom u maju, navodi britanska agencija.

„SAD su 29. avgusta primile zvanično obaveštenje od vlade Solomonovih ostrva u vezi sa moratorijumom na sve pomorske posete, dok se postojeći protokoli ažuriraju“, navodi se u saopštenju ambasade.

Porparol premijera Solomonskih ostrva ranije je demantovao u izjavi za Rojters izveštaje o moratorijumu i najavio je da će se premijer Manaseh Sogavare obratiti tokom dana.

On je rekao i da će Sogavare iskoristiti tu priliku da pozdravi dolazak broda-bolnice američke mornarice “Mersi”, koja je stigao u Honijaru u ponedeljak na dvonedeljnu misiju.

Ambasada SAD je saopštila da je Mersi dobio odobrenje vlasti za dolazak pre uvođenja moratorijuma, navodi Rojters.

Prošle nedelje, plovilu obalske straže Sjedinjenih Američkih Država onemogućeno je da uđe u luku na Solomonskim ostrvima zbog rutinskog posla, pošto ostrvske vlasti nisu odgovorile na zahtev za dopunu goriva i snabdevanje, saopštio je američki zvaničnik britanskoj agenciji.

„Brod američke obalske straže ‘Oliver Henri’ nalazio se u patroli u južnom Pacifiku, usmerenoj protiv ilegalnog ribarenja, u trenutku kada mu je odbijen rutinski pristup u luku grada Honijara. Nakon odbijenog pristupa, brod se zaputio ka Papua Novoj Gvineji“, saopštio je portparol obalske straže SAD u petak Rojtersu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.