U trendu

SAD u izveštaju o genocidu pomenule Kinu, Mjanmar i Etiopiju

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena obnovila je u ponedeljak optužbe za genocid protiv Kine zbog represije nad ujgurskim muslimanima i drugim manjinama u severozapadnom regionu Sinđijang. Takođe je upozorila Eritreju, Etiopiju, Mjanmar i Južni Sudan na moguće dalje sankcije zbog etničkog čišćenja u sukobima u koje su te države umešane.

Administracija je to poručila objavljivanjem godišnjeg izveštaja Stejt Departmenta Kongresu o sprečavanju genocida i drugih zločina, koji poziva vladu SAD da iznese korake koje preduzima kako bi sprečila i zaustavila takva zlodela u inostranstvu.

„Ova administracija će braniti i štititi ljudska prava širom sveta i prepoznaje da je sprečavanje zločina suštinski interes državne bezbednosti i suštinska moralna odgovornost“, navodi se u tom dokumentu.

U izveštaju se navodi da SAD i dalje smatraju da akcije Kine protiv Ujgura predstavljaju „genocid“. Taj nalaz prvo je objavila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, kao i stav da je Mjanmar bio angažovan u „etničkom čišćenju“ muslimana Rohinga.

U izveštaju se napominje da je državni sekretar Entoni Blinken nekoliko puta potvrdio tvrdnju prethodne administracije da „Narodna Republika Kina vrši genocid i zločine protiv čovečnosti nad Ujgurima, koji su pretežno muslimani, i pripadnicima drugih etničkih i verskih manjinskih grupa u Sinđijangu“.

Ti zločini buhvataju zatvaranje, mučenje, prinudnu sterilizaciju i progon, navodi se u izveštaju. Dodaje se da je administracija predsednika Džozefa Bajdena nastavila i proširila sankcije iz Trampove ere zbog tih zločina.

U izveštaju se navodi da Mjanmar (Burma) i dalje predstavlja poseban riziik od genocid. Rečeno je da će SAD nastaviti da se dogovaraju sa saveznicima i partnerima da vrše pritisak na tamošnju vojnu vladu da obustavi svaku represiju, uključujući protiv opozicionara posle puča u februaru, kao i da prekine nasilje nad Rohingjama.

Izveštaj ukatuje da su Eritreja i Etiopija pribegle etničkom čišćenju pri suzbijanju opozicije u zapadnoj etiopskoj regiji Tigraj. Blinken je u martu rekao Kongresu da su tamošnje akcije predstavljale „etničko čišćenje“. Vlada SAD je od tada tražila potpuno povlačenje eritrejskih snaga iz Tigraja i uvela zabranu putovanja određenim zvaničnicima.

Izveštaj navodi i pogoršanje uslova u Južnom Sudanu, gde se kaže da je tamošnja vlada „vršila vansudska ubistva, uključujući etnička ubistva civila, široko rasprostranjeno seksualno nasilje i upotrebu hrane kao ratnog oružja“.

„Odgovorni za kršenje ljudskih prava u Južnom Sudanu moraju biti pozvani na odgovornost“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se kaže da će Bajdenova administracija nastaviti da podržava napore da sekstremisti Islamske države budu izvedeni pred lice pravde zbog zločina nad verskim manjinama u Iraku i Siriji. Takođe je ponovila američku posvećenost odgovornosti sirijskog predsednika Bašara Asada i njegove vlade za zlostavljanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.