SAD: U porastu prelazak dece preko granice

VAŠINGTON – Nagli porast migranata na jugozapadnoj granici SAD stavio je u nezgodan položaj administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena, pri čemu je šef Nacionalne bezbednosti priznao dubinu problema, ali insistirajući da je taj problem pod kontrolom i da neće oživeti praksu bivšeg predsednika Donalda Trampa da se odmah proteruju tinejdžeri i deca.

Broj zaustavljenih migranata na američko-meksičkoj granici raste od prošlog aprila, a vlasti i dalje ubrzano proteruju većinu odraslih osoba i porodica prema nalogu o javnom zdravlju koji je izdao Tramp na pocetku pandemije kovid-19, preneo je AP.

To omogućava tinejdžerima i deci da ostanu, barem privremeno, a oni dolaze u sve većem broju.

Granična patrola je od nedelje držala više od 4.000 migrantske dece, među kojima najmanje 3.000 njih u pritvoru dužem od 72-časovnog ograničenja određenog sudskim nalogom, izjavio je američki zvaničnik.

Agencija je u ponedeljak prihvatila dodatno 561 migrantsko dete, dvostruko od nedavnog proseka, izjavio je drugi zvaničnik.

To je predsednika Džoa Bajdena stavilo u tešku poziciju, republikanci su ga napali zbog ohrabrivanja ilegalnih prelaznika granice, a pojedine demokrate zbog produženog pritvora maloletnik, naavodi AP.

„Mogu sasvim jasno da kažem: Ne dolazite“, rekao je Bajden u intervjuu za ABC Njuz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.