U trendu

SAD uvele nove sankcije beloruskim zvaničnicima

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo finansija uvelo je nove sankcije beloruskim državnim zvaničnicima i entitetima zbog, kako je u saopštenju navedeno, podrivanja demokratije.

Kao posledica toga, precizirano je u saopštenju, sva imovina i korist koju bi od nje mogli imati u Sjedinjenim Državama ili su u posedu američkih građana su pod blokadom i moraju se prijaviti Odeljenju za kontrolu stranih sredstava (OFAC).

„Osim toga, sve što je u polovičnom ili natpolovičnom vlasništvu osoba pod sankcijama je takođe blokirano, sem ako ne postoji opšta ili posebna dozvola OFAC-a ili su na drugi način izuzete od sankcija“, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Dodaje se da propisi OFAC-a zabranjuju sve transakcije američkih građana unutar zemlje ili onih koji su u tranzitu – koji uključuju imovinu ili koristi od nje koje bi mogle imati osobe zbog kojih su izrečene sankcije.

Sankcije su uvedene beloruskoj Komisiji za sprovođenje izbora i referenduma čiji su, kako je precizirano, predsedavajući Lidzija Jarmošina i Vadzim Ipatau, a sekretarka Alena Dmukhaja.

„Sve troje, koji su prethodno sankcinisani, rukovodili su lažiranim predsedničkim izborima 9. avgusta. Glasanje je karakterisao bezbroj nepravilnosti koji su uticali da budu neslobdni i nepošteni. Uključujući zabranu učešća opozicionih kandidata, zabrane pristupa posmatračima, kao i potvrđivanje netačnog broja glasova“, ukazano je u saopštenju.

Istaknuto je da se Komisija smatra odgovornom ili učesnikom u postupcima koji podrivaju demokratske procese ili institucije u Belorusji.

Sankcije su uvedene i Henadzu Arkadijeviču Kazakeviču, zameniku ministra unutrašnjih poslova i šefu Kriminalističke policije „zbog postupaka i uloge Kriminalističke policije u sprovođenju politike prethodno sankcionisanog Aleksandra Lukašenka nasilnog razbijanja demokratskih protesta u Belorusiji“.

Ukazano je da se sankcije Kazakeviču uvode zato što je odgovoran, ili je učestvovao, u postupcima policije koji podrivaju demokratske procese ili institucije u Belorusiji.

Sankcionisani su i Policijska jedinica specijalne namene Minsk, Glavna uprava unutrašnjih poslova Gradskog izvršnog komiteta Minska i KGB Alfa – elitna jedinica beloruskih tajnih službi.

„Sankcije se uvode jer su odgovorni, ili su bili uključeni, u delovanje koje podriva demokratske procese ili institucije u Belorusiji“, precizirano je u saopštenju.

„Ovaj potez, uz ostale koje su prethodno preduzele Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri – i dalje će nastojati da pojedinci i organizacije koji sprovode te neprihvatljive radnje odgovaraju“, reči su Stivena Mnučina sekretara za finansije navedene u saopštenju.

Belorusiju mesecima potresaju građanski protesti nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu.

Pobedu Aleksandru Lukašenku, koji funkciju predsednika obavlja poslednjih 26 godina osporava deo građana i opozicija, tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar