U trendu

SAD uvele sankcije za osam sirijskih zatvora i 5 zvaničnika

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je uvelo sankcije protiv osam sirijskih zatvora kojima upravlja obaveštajni aparat sirijskog predsednika Bašara al Asada i pet zvaničnika koji kontrolišu te institucije u kojima je došlo do kršenja ljudskih prava.

Ministarstvo finansija takođe je uvelo sankcije sirijskoj oružanoj grupi „Ahrar al-Sharqiya“, koja deluje na severu zemlje, zbog zlostavljanja civila, kao i dvojici vođa grupe, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

„Današnje odluke promovišu odgovornost za zloupotrebe koje su počinjene nad sirijskim narodom i uskraćuju pristup međunarodnom finansijskom sistemu“, rekla je direktorka kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Andrea Gacki.

Ona je dodala da ove odluke potvrđuju snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država borbi protiv kršenja ljudskih prava u Siriji, bez obzira na počinioca, uz obrazlozenje da su zatvori „bili mesta kršenja ljudskih prava nad političkim zatvorenicima i drugim pritvorenicima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.