U trendu

SAD uvode ograničenje na „porođajni turizam“

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Donalda Trampa izlazi danas s novim viznim ograničenjima kojim želi da suzbije takozvani „porođajni turizam“, za trudnice koje putuju u Sjedinjene Države kako bi njihova deca mogla da dobiju američko državljanstvo rođenjem u toj zemlji.

Podnosioci zahteva za vize za koje konzularni službenici procene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko lečenje, prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, prenosi AP.

Podnosioci zahteva za vizu će morati da dokažu da dolaze na lečenje i da imaju novac da ga plate.

Stejt department je planirao da po današnjoj objavi, pravila stupe na snagu u petak.

Praksa putovanja u SAD radi porođaja u osnovi je zakonita, a svako ko je rođen u Sjedinjenim Državama prema Ustavu smatran je državljaninom.

Američke turističke agencieje objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza uglavnom trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

Nema podataka o tome koliko stranih žena putuje u SAD da bi se porodile, ali po procenama Centra za imigracione studije procenjuje da je 2012. godine to učinilo oko 36 000 strankinja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar