U trendu

Sajber napad obustavio proizvodnju španske pivare „Damm“

MADRID – Drugi najveći proizvođač piva u Španiji “Damm” zaustavio je proizvodnju u svojoj glavnoj pivari izvan Barselone, nakon sajber napad izvršenog na kompjuterske sisteme kompanije ranije ove nedelje, izjavila je danas portparolka “Damm-a”.

Napad je izvršen u utorak uveče, prouzrokujući da na nekoliko sati fabrika „Damm-a“ u El Prat de Ljobregatu, koja proizvodi sedam miliona hektolitara piva godišnje, bude „potpuno paralizovana“, izjavila je portparolka Olga Vidal za Rojters.

“IT usluge su omogućile delimičan nastavak proizvodnje i očekujemo da ćemo raditi u 100-procentnom kapacitetu u narednim satima“, rekla je portparolka.

Ona je odbila da kaže da li je od kompanije tražena otkupnina ili je proizvođač piva “estrella damm” platio bilo šta hakerima koji stoje iza napada.

Nekoliko visokoprofilnih sajber napada u protekloj godini, uključujući hakerski napad na naftovod “Colonial Pipeline”, koji je u maju izazvao paničnu kupovinu goriva šiom istočne SAD, nateralo je vlade i kompanije širom sveta da preispitaju svoju bezbednosnu politiku.

U izveštaju Evropske unije iz oktobra utvrđeno je da su pandemija kovida-19 i porast broja zaposlenih kod kuće, stvorili prilike za procvat sajber-kriminala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.