U trendu

Salehi: Ako sporazum ne opstane, n. program Irana biće jači

TEHERAN – Direktor iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da se nada da će nuklearni sporazum Teherana i svetskih sila opstati, ali upozorava da će, ako se to ne dogodi, iranski nuklearni program biti jači nego ikad.

„Ako moramo da se vratimo unazad i povučemo iz nuklearnog sporazuma, sigurno se nećemo vratiti tamo gde smo bili ranije. Mi ćemo biti na mnogo, mnogo boljoj poziciji“, rekao je Salehi u intervjuu za AP.

Direktor iranske organizacije za atomsku energiju smatra da odluka da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, potpisanog 2015, američkog predsednika Donalda Trampa „stavlja na gubitničku stranu“ istorije.

On je dodao da ne misli da će Tramp imati koristi od toga što je povukao SAD iz sporazuma, koji je postignut u vreme administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Istovremeno je upozorio na teške posledice, ako dođe do novih napada na iranske nuklearne naučnike.

Američka agencija podseća da su iranski naučnici bili na meti niza vazdušnih napada, za koje se okrivljuje Izrael, počevši od 2010. godine na „vrhuncu zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskog programa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.