U trendu

Šalenberg: Važan dogovor koji je postignut u Ohridu, pozitivan signal za region

BEČ – Ministar za međunarodnu i evropsku saradnju Austrije Aleksander Šalemberg ocenio je danas da je dogovor koji je postignut u Ohridu veoma važan i da Austrija pruža punu podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu u procesu evrointegracija.

On je na zajedničkoj konferenciji sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem posle sastanka u Beču rekao da je za čitav region stigao pozitivan signal o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i dodao da obe strane očekuje još dugih i teških razgovora.

„Izričito podržavam stav Srbije i predsednika Vučića koji je učinio važan i veliki korak“, rekao je Šalenberg i dodao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna i da ne postoji alternativa tome i izrazio nadu da će doći do „brze i potpune realizacije dogovora i formiranja ZSO“.

Istakao je i da se nada da će Srbija kao zemlja koja teži EU uskladiti svoju spoljnu politiku sa članicama unije i uvesti sankcije Rusiji.

Dodao je da Srbija i Austrija imaju tradicionalne dobre odnose i naglasio da je poseban napredak postignut u saradnji po pitanju nelegalnih migranata, pošto je Srbija uvela vize zemljama poput Tunisa, Indije i još nekih s kojima je imala bezvizni režim, čime je, kako je kazao, smanjen priliv migranata iz tih zemalja u zemlje EU.

Dodao je da u Beču živi 120.000 Srba, te da je to četvrti „srpski grad“ prema broju stanovnika po veličini u regionu.

On je istakao da Austrija i Srbija imaju dobru privrednu saradnju, navodeći da više stotina privrednih subjekata austrijskih posluje u Srbiji I da zapošljavaju preko 22.000 radnika.

Dačić je danas boravio u poseti Austriji, a pre sastanka sa Šalenbergom razgovarao je sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom kao i sa generalnom sekretarkom OEBS Helgom Šmit.

Srbija i Austrija sledeće godine obeležiće vek i po bilateralnih odnosa, koji su uspostavljeni 1874. godine, te su se ministri saglasili da bi taj jubilej trebalo zajednički obeležiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar