U trendu

Saliven: SAD će okupiti svet da pozove RUS na odgovornost

VAŠINGTON – Savetnik predsednika SAD DŽozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven izjavio je danas da će SAD okupiti svet da pozove Rusiju na odgovornost ako napadne susednu Ukrajinu.

SAD su saopštile da imaju obaveštajne podatke da su ruski komandanti dobili naređenje da nastave sa invazijom, preneo je Ci-Bi-Es njuz.

Bajden je pristao da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Saliven je rekao da je Bajden sve vreme tokom ove krize bio jasan da su SAD i njihovi saveznici spremni na bilo koji scenario.

„Spremni smo da nastavimo diplomatske napore i na najvišim nivoima, da pokušamo da rešimo ovo pitanje mirnim putem. Ali mi smo pođednako spremni i ujedinjeni smo kao Zapad, (za) nametanje brzih i teških posledica ako Rusija odluči da krene napred“, istakao je on.

„Predsednik Bajden je juče obavešten o detaljima i konačnim planovima posledica ako Rusija krene (na Ukrajinu) u narednim satima ili danima“, dodao je Saliven.

On je rekao da je Vašington bio proaktivan, ne samo u premeštanju hiljada američkih vojnika u Poljsku, Rumuniju i druge delove Evrope kako bi odbranio teritoriju NATO od ruske agresije, već i u upozoravanju sveta o namerama Rusije, uključujući i one da proizvedu krizu u istočnom delu Ukrajine da bi se obezbedila pretpostavka za invaziju.

Upravo to se dogodilo tokom vikenda, rekao je Saliven, aludirajući na eskalaciju granatiranja ukrajinskih civila i vojske na istoku.

„Ono što smo uradili jeste da ukažemo svetu da to nije nešto na šta je Rusija bila isprovocirana. Ovo je brutalni rat izbora koji će Rusija voditi protiv svog suseda“, kazao je on.

„A to će nam omogućiti da, ako oni, u stvari, krenu napred, da okupimo ne samo Zapad, već i svet i pozovemo Rusiju na odgovornost za ono što je uradila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.