Salvini: Makron je proizvod iz laboratorije stvoren za održavanje sistema

Kriza „žutih prsluka“ pokazuje da su Francuzi shvatili da je njihov predsednik Emanuel Makron „proizvod iz laboratorije“ stvoren za održavanje postojećeg sistema, ocenio je danas italijanski potpredsednik vlade i lider ekstremno desničarske stranke Liga Mateo Salvini.

„Sada izgleda kao očigledno da je Makron proizvod iz laboratorije stvoren da bi blokirao jedinu promenu koja je bila na pomolu“, rekao je Salvini ne pominjući direktno svoju francusku saveznicu Marin Le Pen.

„Sećam se da je pre samo nekoliko meseci, Makron bio šampion nove Evrope za celu italijansku levicu. On je bio novi genije Evrope, novi spasitelj Evrope… Opet su oni (levica u Italiji) pogrešili“, rekao je Salvini na konferenciji za strane novinare.

Salvini, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da razume ekonomske, socijalne i kulturne razloge koji su pokrenuli proteste u Francuskoj izražavajući nadu da će demonstranti doći do svojih konkretnih ciljeva.

Italijanski ministar je takodje osudio svaki vid nasilja.

„Kada neko baca molotovljeve koktele na pripadnike snaga bezbednosti, ja sam na strani snaga reda a kada se prave zapaljive barikade, ja sam onaj s druge strane koje će dočekati one koji su to postavili“, dodao je Salvini.

Makron večeras treba da govori naciji o rešavanju krize s „žutim prslucima“ što francuski mediji očekuju kao njegov najvažniji govor od dolaska na vlasti u maju 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.