U trendu

Salvini najjači, ali gubi na popularnosti pred izbore za EP

RIM – Lider krajnje desničarske Lige Italije Mateo Salvini izgleda da gubi na svojoj popularnosti u najgorem mogućem trenutku, neposredno pred izbore za Evropski parlament u nedelju, pokazuju poslednja istraživanja u Italiji.

Istraživanja javnog mnjenja od pre 10 dana pokazala su da je Liga već izgubila zamah koji je imala u prethodnih nekoliko nedelja, ali je zadržala najmanje 30 odsto podrške glasača u većini anketa i prednost u odnosu na Pokret pet zvedica, prenosi Rojters.

Jedno istraživanje koje je sprovela agencija Ipsos, pokazalo je da je Liga izgubila značajnu podršku za tri nedelje, a njena prednost u odnosu na Pokret pet zvedica se prepolovila.

Ovakve ankete se više ne mogu objavljivati, ali se one i dalje vode, a italijanski mediji kažu da najnovije pokazuju da se razlika između dve vodeće stranke dodatno smanjuje pred izbore za EP.

Salvini u takvoj situaciji izgleda da namerava da smanji očekivanja, pa je danas poručio da da bi svaki rezultat na nedeljnim izborima iznad 20 odsto značio napredak u poređenju sa 17 odsto koliko je Liga dobila na prošlogodišnjim opštim izborima u Italiji.

Lorenco Pregliasko, šef za političku analizu i istraživanja u kompaniji „JuTrend“, smatra da će Liga biti razočarana sa rezultatom lošijim od 30 odsto podrške.

„To je važan psihološki prag, jer to znači da ste neminovno vodeća stranka i da nije postiglo mnogo stranaka u Italiji“, rekao je on.

Sve do pre nekoliko nedelja Salvini se činio nezaustavljivim, pozdravljan od ushićene mase gde god bi išao, pobeđujući u nizu lokalnih izbora i stvarajući ogromnu prednost prema istraživanjima javnog mnjenja između Lige i njenog koalicionog partnera, Pokreta pet zvezdica, navodi agencija

Onda su stvari krenule da se odvijaju loše po Salvinijevu Ligu. Sredinom aprila, visoki službenik u ministarstvu saobraćaja iz redova ove stranke, Armando Siri, našao se pod istragom zbog navodnog primanja mita od jednog vlasnika vetroparka kako bi lobirao u korist njegove kompanije, što je ovaj visoki zvaničnik negrao.

Pokret pet zvezdica, čiji je zaštitni znak borba protiv korupcije, insistirao je da Siri podnese ostavku, ali ih Salvini to kategorički odbacio, da bi se na kraju povukao kada je premijer Đuzepe Konte otpustio podsekretara Ministarstva saobraćaja nekoliko nedelja kasnije.

„Nekoliko poslednjih događaja uzdrmalo je Salvinija, ali epizoda Siri je bila najznačajnija“, poručuje Pregliasko i ocenjuje: „Salvinijevo odbijanje je blokiralo aktivnosti vlade nedeljama, a onda je on na kraju bio gubitnik, tako da je takav kombinovani efekat bio prilično štetan za njega“.

Ovog meseca Salvini se suočio sa problemom hapšenja gradonačelnika iz redova Lige u gradu Legnano na severu zemlje zbog korupcije, a i sam se našao pod istragom zbog moguće zloupotrebe državnih aviona tokom izborne kampanje koju je vodio.

Pre nekoliko dana Salvn je imao već dobro poznatu ljutitu reakciju povodom dolaska humanitarnog broda sa spasenim migrantima na italijansko ostrvo Lampeduza, uprkos striktnoj zabrani koju je on objavio na televiziji, podseća Rojters.

Međutim, sa nekim većim pomakom u javnom raspoloženju ne bi trebalo preterivati. On i dalje ima podršku miliona Italijana i očekuje se da će Liga biti ubedljivo najjača stranka na nedeljnim izborima.

„On nosi napred naše ideale i naše bitke i mi smo ponosni na njega. Mi verujemo u njega“, rekla je Rita Pelicoli, jedna od hiljada pristalica na mitingu u Milanu.

Ono što se promenilo je pretpostavka da Salvini nije imao mogućih rivala i da je njegova politička snaga mogla samo da jača, navodi agencija

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.