U trendu

Samit nije mesto za dijalog BG i PR, danas ću najaviti aplikaciju za članstvo EU

TIRANA – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, uoči početka Samita EU – Zapadni Balkan u Tirani, kazala je da to nije mesto gde treba da se vode pregovori između Srbije i Kosova i dodala da je predsednik Aleksandar Vučić produžetak mentaliteta koji je postojao u Srbiji devedesetih godina, a koji je vodio u rat.

Osmani je, odgovarajući na pitanje da li će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine, kazala da je Samit posvećen Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu.

„Ovo nije mesto gde treba da se razgovara o dijalogu Kosova i Srbije, to je odvojen proces“, kazala je Osmani.

Dodaje da se obavlja pod pokroviteljstvom EU i ujedno da se nadaju da će dovesti do međusobnog priznanja i da će Unija zaštiti „teritorijalni integritet, suverenost i ustavni sistem Kosova“.

Za predsednika Srbije kaže da je produžetak mentaliteta koji je postojao u Srbiji u devedesetim godinama.

„Taj mentalitet je vodio u rat i destrukciju i ubijanje 150.000 civila. Taj mentalitet treba da bude odbačen od svih“, kazala je Osmani.

Ističe da će Priština podneti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine.

Osmani je kazala da je tzv Kosovu potrebno da EU pređe sa reči na dela, kao i za liberalizaciju viza za tzv Kosovo.

„Danas ću da najavim EU liderima da ćemo da podnesemo aplikaciju za članstvo u EU do kraja ove godine“, kazala je.

Navodi i da su EU ambasadori jednoglasno odlučili da podrže viznu liberalizaciju za tzv Kosovo.

„Mi ćemo danas da tražimo od EU lidera da glasaju ‘za’ 15 decembra na EU samitu. To bi bio veliki korak napred i jasan signal za Zapadni Balkan da je važno da li imate EU vrednosti ili ne“, navela je.

Dodaje da ponekad EU šalje konfuzne poruke, odnosno da s jedne strane postoje zemlje koje su potpuno usklađene sa Unijom, a sa druge zemlje koje su potpuno usklađene sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Zemlje ne treba da budu tretirane na isti način bez razlike da li stojite sa Ukrajinom ili stojite sa Rusijom“, ocenila je Osmani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar