U trendu

Samra i Sabina su žive

, hoće iz ID nazad u Austriju

BEČ, 28.februara (Tanjug) – Dve devojke iz Beča bosanskog porekla, Samra Kešinović i Sabina Selimović, koje su se sa samo 15 godina pridružile takozvanoj Islamskoj državi u Siriji, i pored brojnih informacija da su ubijene, žive su i, prema proceni austrijskih vlasti, žele da se sa svojom decom vrate u Austriju.

Samra i Sabina bile su najpoznatije Austrijanke koje su otišle u Siriju 2014. da podrže terorističku Islamsku državu.

One su preko Vatsapa i drugih kanala održavali kontakt sa prijateljima u Beču.

Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) 2015. pratila je komunikaciju na osnovu kojih je ustanovljeno da devojke žele da se vrate.

Obe devojke sada su punoletne i imaju decu, te se nalaze trenutno nadomak Idliba na sirijsko-kurdskoj granici u jednom logoru.

Kada se devojke budu vratile u Austriju pravosuđe će morati da se angažuje, jer su za vreme boravka u Siriji imale aktivnu ulogu u takozvanojh Islamskoj državi.

Za sada Samra i Sabina nisu podnele zvaničan zahtev za povratak, kao što je to učinila do sada već jedna Austrijanka.

BVT polazi od toga da su svesno lansirale netačne vesti o njihovoj pogibiji kako bi mogle da se sakriju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije želi da pomaže ženama sa decom da se vrate, ali ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl se tome protivi.

Iz razgovora sa žrtvama Islamske države poznato je da su i žene uvek bile nasilne i da su aktivno podržale teroristički sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.