U trendu

Sanders nije dao podršku Hilari Klinton

Senator iz Vermonta i kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders odbio je danas da pruži podršku Hilari Klinton kao konačnoj predsedničkoj kandidatkinji te stranke, i rekao svojim pristalicama da će se svom snagom boriti da transformiše Demokratsku stranku.

Sanders je ponovio svoj poziv za reformu unutarstranačkih izbora Demokrata i za usvajanje vrlo progresivnog programa stranke, čime je naznačio da će njegova podrška Hilari Klinto biti pružena uz odredjene uslove.

Sanders je rekao novinarima uoči noćašnjeg sastanka s Hilari Klinton – očekivane predsedničke kandidatkinje Demokrata, da želi da se založi za novo rukovodstvo u Demokratskom nacionalnom komitetu, za progresivnu platformu na konvenciji u julu i za izborne promene koje bi omogućile i učešće nezavisnih kandidata.

Hilari Klinton je prošlog utorka proglasila pobedu nad Sandersom i da je osvojila podršku potrebnog broja delegata za predsedničku nominaciju svoje stranke. Zvanična nominacija treba da se objavi na konvenciji demokrata krajem jula u Filadelfiji.

Sanders je danas ispred sedišta štaba svoje kampanje u Vašingtonu rekao novinarima da su „potrebne velike, velike promene u Demokratskoj stranci“.

On je odbio da kaže da li će prekinuti svoju kampanju posle današnjih poslednjih unutarstranačkih izbora u Vašingtonu, i da li će pružiti podršku Hilari Klinton.

Hilari Klinton već ima dovoljno glasova da bude proglašena za kandidatkinju za predsednicu SAD, ali jednoglasna podrška bi simbolično dala veću težinu njenoj nominaciji.

Sanders je ranije izjavio da će noćas razgovarati s Hilari Klinton o „njenoj kampanji“, odnosno o tome da li odražava njegov progresivni program. On je rekao da je njegov glavni prioritet poraz Donalda Trampa, kandidata Republikanske partije za predsednika SAD.

Sanders je takodje najavio da će se obratiti svojim pristalicama u četvrtak.

Američki predsednik Barak Obama formalno je ove nedelje podržao Hilari Klinton kao kandidatkinju Demokratske stranke na predsedničkim izborima, ističući njeno iskustvo i čvrstinu karaktera, i pozvao Demokrate da stanu uz nju kako bi zajednički pobedi republikanca Donalda Trampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar