U trendu

Saopstenje suda EU: Poljska da EK placa milion € dnevno

LUKSEMBURG. 27. oktobra ( Tanjug) – Evropski sud pravde je u današnjem saopštenju potvrdio da je naložio Poljskoj da, zbog utvrđenog kršenja principa vladavine prava, Evropskoj komisiji dnevno isplaćuje million evra sve dok se ne uskladi sa odlukama Suda.

„Svojim danas donetim nalogom, potpredsednik Suda nalaže Poljskoj da plaća Komisiji periodičnu kaznu od 1.000.000 evra dnevno, od datuma kada je ta naredba uručena Poljskoj i sve dok država članica ne ispunjava obaveze ili, ako to ne učini, do datuma uručenja pravosnažne presude“, navodi se u današsnjem saopštenju Evropskog suda pravde.

U Evropskom sudu pravde naglašavaju da je do kažnjavanja Poljske došlo zbog toga što Varšava nije suspendovala primenu odredbi nacionalnog zakonodavstva koje se posebno odnose na oblasti nadležnosti Disciplinskog veća Vrhovnog suda.

Dodaje se da se Varšava mora uskladiti sa merama koje je Evropski sud pravde naložio još 14. jula 2021. godine kako bi se izbegla „ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak EU i vrednosti na kojima se Unija zasnovana, a posebno na vladavinu prava“.

Sporni amandmani u oblasti pravosuđa u Poljskoj su stupili na snagu 14. februara 2021. godine, a Evropska komisija je 1. aprila slučaj predala Evropskom sudu pravde uz konstataciju da poljski nacionalni zakon uz usvojene amandmane krši EU zakon.

Naredbom od 14. jula ove godine, Evropski sud pravde odobrava sve navode Komisije i zahteva od Poljske da sprovede mere koje bi je vratile u uskalđenost sa EU zakonom.

Do ovoga trenutka Poljska nije postupila po tom nalogu, a odbačena je i žalaba Varšave za poništavanjem tog naloga Suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.