U trendu

Sarkozi svedočio pred žalbenim većem zbog presude za korupciju

PARIZ – Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi svedočio je danas pred žalbenim sudskim većem kako bi osporio presudu iz marta 2021. godine na osnovu koje je osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije i trgovine uticajem.

„Ovde sam da branim svoju čast, koja je narušena. Ovde sam da ubedim sud da nisam uradio ništa. Reči su jake: korupcija, trgovina uticajem. Ja sam bivši predsednik republike, nikada nikoga nisam korumpirao“, rekao je Sarkozi, prenosi Rojters.

U presudi iz 2021. godine Sarkozi je proglašen krivim za pokušaj podmićivanja sudije nudeći mu prestižni posao u zamenu za informacije o pravnom postupku koji se ticao njegove stranke.

Sudija je prilikom izricanja presude tom prilikom rekla da je on „iskoristio status bivšeg francuskog predsednika“ u „posebno ozbiljnom“ činu nedela.

Ukoliko sud ne prihvati njegovu žalbu Sarkozi će morati da služi jednogodišnji zatvor uz dve godine uslovne kazne, iako najverovatnije neće otići u zatvor, jer je sudija nagovestila da je spremna da kaznu zatvora zameni kaznom kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

U žalbenom suđenju, koje je predviđeno da traje do 16. decembara, biće preispitana i presuda i visina kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar