U trendu

Sastanak Bajdena i Beneta odložen zbog eksplozije u Kabulu

 Kabinet premijera Izraela Naftalija Beneta (Naftali Bennett) saopštio je večeras da je njegov sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) u Beloj kući, zakazan za danas u 18,30 po izraelskom vremenu (17,30 po srednjeevropskom) odložen, a da se ne zna kada će biti održan.

Izraelski novinari su otišli iz sale za brifing.

Kako je navedeno u saopštenju Benetovog kabineta, sastanak nije otkazan ali se izraelska delegacija novinara vraća u hotel.

Izraelski mediji javljaju da je sastanak odložen zbog smrtonosnog napada na aerodromu u Kabulu, u kome je ubijeno najmanje 40 i ranjeno 120 ljudi, uključujući decu.

U izveštajima se navodi da je nekoliko američkih vojnika medju ranjenima.

Planirano je bilo da se danas Bajden i Benet sastanu u okviru prve Benetove posete inostranstvu otkako je u junu postao premijer.

Pre dolaska u Vašington Benet je rekao da je prioritet njegove posete Beloj kući da ubedi Bajdena da se ne vrati nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom, tvrdeći da je Teheran već napredovao u obogaćivanju uranijuma i da bi ublažavanje sankcija dalo Iranu više mogućnosti da podrži izraelske neprijatelje u regionu, navodi Asošiejted pres.

Bajden se sastao sa savetnicima za nacionalnu bezbednost posle eksplozije u glavnom gradu Kabula, odakle se evakuiše hiljade ljudi pošto su talibani preuzeli vlast.

Izraelski lider je odvojeno razgovarao o Iranu u sredu sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony Blinken) i ministrom odbrane Lojdom Ostinom (Lloyd Austin).

Benet je najavio pre puta da će reći američkom predsedniku da je „sada vreme da se zaustave Iranci, da se zaustavi to i da se ne udje ponovo u nuklearni sporazum koji je već istekao i nije relevantan ni za one koji su mislili da je jednom bio relevantan“.

Bajden je jasno rekao da želi da spasi sporazum iz 2015. iz koga se njegov prethodnik Donald Tramp (Trump) povukao 2018.

Indirektni pregovori s Iranom su u zastoju i Vašington nastavlja da održava parališuće sankcije prema toj zemlji dok neprijateljstva u regionu jačaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.