U trendu

Sastanak premijera Kine i Rusije – sveobuhvatno strateško partnerstvo

Premijer Kine Li Ćijang izjavio je na sastanku sa ruskim kolegom Mihailom Mišustinom da je pod strateškim vođstvom predsednika Kine Si Đingpinga i predsednika Rusije Vladimira Putina, kinesko-rusko sveobuhvatno strateško kooperativno partnerstvo oduvek bilo na visokom nivou.

Bilateralna saradnja odlikuje se dovoljnom elastičnošću, velikim potencijalom i širokim prostorom, rekao je Li na jučerašnjem sastanku u Pekingu, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

On je dodao da je Kina spremna da, koristeći mehanizam periodičnih sastanaka premijera, sa Rusijom realizuje važan konsenzus koji su postigla dvojica predsednika i unapredi stabilan i trajan razvoj bilateralne praktične saradnje.

Kineski premijer je naglasio da Kina sa Rusijom želi da pojača saradnju u oblasti trgovine, poljoprivrede, digitalne ekonomije, zelenog razvoja, da poboljša razmenu u obrazovnoj, naučno-tehnološkoj, kulturnoj, turističkoj, sportskoj i zdravstvenoj sferi.

Istakavši da se ove godine obeležava deset godina otkako je na snagu stupila Inicijativa Pojas i put, Li je rekao da Kina želi da sa Rusijom unapredi izgradnju Pojasa i puta, podstakne spajanje Inicijative sa Evroazijskom ekonomskom unijom i unapredi trgovinsku liberalizaciju i olakšice.

Mišustin je rekao da su Rusija i Kina, koje vezuje dugoročno prijateljstvo, ostvarile plodne rezultate u saradnji. Odnosi dve zemlje služe kao uzor u međunarodnim odnosima.

U trenutnim turbulentnim okolnostima, Rusija je spremna da sa Kinom realizuje važan konsenzus lidera dveju zemalja i produbi saradnju u svim sferama u cilju efikasnog reagovanja na nove izazove sa kojima se obe zemlje suočavaju, podvukao je ruski premijer.

Dvojica premijera su između ostalog prisustvovala ceremoniji potpisivanja niza dokumenata o bilateralnoj saradnji, dodaje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.