U trendu

Sastanak zvaničnika SAD, J. Koreje i Japana, tema Pjongjang

VAŠINGTON – SAD će danas održati sastanak sa Južnom Korejom i Japanom na visokom nivou, a glavna tema biće dugo očekivana revizija američke politike prema Severnoj Koreji.

Rojters prenosi da će savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan održati danas razgovore sa svojim japanskim kolegom Šigerom Kitamurom i savetnikom Južne Koreje za nacionalnu bezbednost Su Hunom u mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u saveznoj državi Merilend.

To će biti sastanak tri saveznika na najvišem nivou od kada je Bajden preuzeo vlast 20. januara a dolazi u pozadini rastućih tenzija nakon lansiranja severnokorejskih raketa prošle nedelje, navodi agencija.

Bajden je saopštio prošle nedelje da su SAD ostale otvorene za razgovor sa Severnom Korejom uprkos njenim testiranjima balističkih projektila, ali je upozorio da će biti odgovora ako Severna Koreja u tom smislu nastavi da povećava tenzije u regionu.

Rojters prenosi da je visoki zvaničnik administracije SAD najavio je da će se na današnjim pregovorima u Anapolisu razgovarati o lansiranju projektila, obimu pandemije kovid-19 u Severnoj Koreji i nedavnim diplomatskim aktivnostima između Pjongjanga i njegovog saveznika Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.