U trendu

Satler: Za ekonomski razvoj Srebrenice potrebno pomirenje

SREBRENICA – Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, koji je danas boravio u Srebrenici, izjavio je da je za tu opštinu i okruženje veoma važno da dođe do pomirenja da bi se krenulo ka ekonomskom razvoju.

Satler i ambasadori Austrije, Nemačke i Slovačke u BiH Ulrike Hartman, Margaret Uber i Martin Kačo, kao i zamenik holandskog ambasadora Nora Mina su u Srebrenici razgovarali sa rukovodstvom ove opštine o političkoj situaciji, ekonomiji i razvojnim projektima.

Šef Delegacije EU rekao je da je akcenat sastanka bio na ekonomskim pitanjima i projektima razvoja ove opštine i regije uz podršku fondova EU.

On je ocenio pozitivnom deklaraciju Predsedništva BiH povodom obeležavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodeći da ona uliva optimizam za napredak i budućnost BiH, prenela je RTRS.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je na sastanku postignuta opšta saglasnost da je prioritet i zajednički cilj ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

To je, kazao je, bila osnovna tema sastanka.

„Upoznali smo ambasadora o našim potrebama i dogovorili da usaglasimo naše projekte i predstavimo ih na donatorskoj konferenciji sličnoj onoj iz 2015. godine. Radi se o projektima razvoja turizma i drugih privrednih oblasti, ali i izgradnji infrastrukture, za čiju realizaciju nam je potrebna podrška EU“, naveo je Grujičić.

Istakao je i da je za korišćenje potencijala te opštine potrebna i politička stabilnost.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da su goste upoznali o postizbornim aktivnostima i spremnosti da se krene u kreiranje nove politike koja bi u narednom periodu dovela do razvoja i pokretanja većeg broja projekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.