U trendu

Saudijski ministar: Optužiti princa za ubistvo Kašogija je prelazak crvene linije

Saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman „nije umešan“ u ubistvo novinara Džamala Kašogija i optužbe na njegov račun predstavljaju prelazak „crvene linije“, upozorio je večeras u Vašingtonu šef saudijske diplomatije Adel al Džubeir.

„Smešno je ako bilo ko može da pomisli da može da nam diktira šta treba da radimo“, rekao je saudijski ministar pošto mnogi članovi američkog Kongresa smatraju da je Salman odgovoran za ubistvo Kašogija i pozivaju na sankcije Rijadu.

Džubeir je rekao da bi bilo jednako groteskno kada bi Saudijska Arabija nekoj drugoj državi rekla da treba da promeni premijera ili da ograniči ovlašćenja predsednika.

Američki predsednik Donald Tramp ima rok do večeras da Kongresu saopšti da li je Salman umešan ili ne u ubistvo Kašogija. Kongres je ranije saopštio da želi da razmotri eventualne sankcije Saudijskoj Arabiji.

Trampova administracija koja želi da sačuva dobre odnose sa Rijadom ignoriše zahtev Kongresa, navodeći da su već uvedene sankcije za 17 saudijskih visokih zvaničnika.

Kašogi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Njegovo telo do sada nije pronadjeno i ne znaju se tačne okolnosti njegove smrti. Novinar je bio kolumnista Vašington posta i kritičar saudijskih vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar