U trendu

SB UN odbacio ruski predlog; Poljanski: Vi se glupirate

Sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu.

Kina, Rusija, Kazahstan i Bolivija glasale su za ruski predlog, a četiri zemlje bile su uzdržane, prenela je agencija Tass.

„Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija se „glupira“ umesto da rešava konflikte“, izjavio je zamenik stalnog predstavnik Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Vi ste sada više zabrinuti ne kako rešiti problem, već koji plan da izaberete za današnju sednicu. Da budem iskren, to me podseća na konfrontaciju na terenu“, rekao je Poljanski.

Kako je rekao, sukob u Kerčkom moreuzu planiran je unapred sa apsolutnim odobrenjem zapadnih zemalja, koje su već dale dozvolu „svojim štićenicima u Kijevu za bilo koju akciju“.

„Što se više približavaju predsednicki izbori u Ukrajini, koji će se održati u martu, bankrotiranom timu iz Majdana treba ozbiljna eskalacija sukoba, a idealno bi bilo rat“, rekao je ruski diplomata i dodao da bez toga ne bi bili ponovo izabrani.

Rusija je u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda sa posadama u u Kerčkom moreuzu. Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i optužila je Moskvu za vojnu agresiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.