U trendu

SDA: Očekujemo i više glasova nego na prošlim izborima

SARAJEVO – Na predstojećim opštim izborima u BiH građani će, između ostalog, birati i zastupnike za Parlamentarnu skupštinu BiH, a nosilac liste Stranke demokratske akcije (SDA) za tu političku instituciju Alma Čolo rekla je za Tanjug da očekuje dobar izborni rezultat.

Čolo je rekla da na predstojećim izborima očekuje da SDA ponovi izborni rezultat i da čak dobije više glasova nego što je imala na prethodnim izborima.

Ona je za Tanjug navela da je SDA najjača politička partija u BiH i da su na prethodnim opštim izborima bili prvi po broju glasova i na nivou države i na nivou Federacije, te je istakla da na ovogodišnje izbore izlaze sa određenom vizijom razvoja BiH.

„Da bismo ostvarili svoje izborne ciljeve potrebna nam je politička stabilnost i mir jer ukoliko imamo političku stabilnost i saradnju sa svim akterima političkih procesa onda je moguće i usvajati zakone i donositi odgovarajuće odluke u cilju boljeg života građana i u cilju našeg puta ka EU“, istakla je Čolo.

Ona smatra da je izborni zakon trebalo promeniti kako bi se svim građanima osiguralo pravo da mogu biti birani što sada, dodaje, nije slučaj, a što je protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

„Mi jos od 2002. godine, kada smo postali članica Veća Evrope pokušavamo da promenimo izborni zakon i Ustav BiH koji sadrže diskriminišuća rešenja, ali ne uspevamo zbog izričitih zahteva HDZ da oni nekako poziciju svog naroda u BiH na teritoriji Federacije dodatno ojačaju s obzirom na njihovu manju brojnost u odnosu na druga dva konstitutivna naroda“, rekla je Čolo.

U Bosni i Hercegovini će u nedelju, 2. oktobra, biti održani 9. Opšti izbori, kada će građani birati svoje predstavnike na svim nivoma vlasti – u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Uprkos višegodišnjim insistiranjima političkih predstavnika Hrvata u BiH i zvaničnog Zagreba, na izmeni Izbornog zakona, ovi izbori, koji su prema ocenama analitičara najvažniji od kraja rata, odnosno usvajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, biće održani po starim izbornim pravilima, osim u nekim tehničkim detaljima, koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koristeći se bonskim ovlašćenjima.

Na više od 5.900 biračkih mesta, koja će biti otvorena u nedelju od 7 do 19 sati, građani će birati tri člana Predsedništva BiH (po jednog iz reda tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata), zastupnike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnike za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i zastupnike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa u BiH ima 3.368.666 birača.

Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

Građani će birati 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.

Izborna tišina počinje u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju u 19. 00 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.