U trendu

SDA proziva međunarodne predstavnike da sankcionišu Dodika

SARAJEVO/BANJALUKA – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića reagovala je na izjavu predsednik Republike Srpske Milorada Dodika o mogućnosti da Srpska postane nezavisna država, tvrdnjom da je reč o „pretnji“ i da je to „poslednji alarm za bosanskohercegovačko pravosuđe“.

“Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posledica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima”, tvrde iz SDA.

Umesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlašćenja i, kako navode, zaustave Dodika, deo država članica PIC-a i OHR ovlašćenja koristi za pokušaje disciplinovanja onih Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama, navode iz SDA.

“Krajnje je vreme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je dovde dovela, i krajnje je vreme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih pretnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”, navodi se u reakciji.

Iz SDA kažu da će dalje ignorisanje ovakvih otvorenih pretnji i tolerisanje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i, kako navode, neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno odraziti na odnose u BiH i stabilnost u celom regionu.

Dodik je, naime, juče rekao da on nije ustao jedno jutro „i iz čista mira stavio na sto mogućnost da Republika Srpska postane nezavisna država“, već da Srpsku na tu mogućnost navode uporne antiustavne i antidejtonske izjave, poput najnovijih o imovini.

„Kada iz Sarajeva prema RS dolaze antiustavne i antidejtonske izjave, niko od ljudi sa kojima smo napravili dogovor o zajedničkim institucijama ne reaguje na način da kaže da su te izjave loše i da ne doprinose atmosferi saradnje, pa kada odgovorim na takve poruke onda svi skoče, pa tako i (šef diplomatije BiH) Elmedin Konaković“, rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Konakovića da bi od secesije, napuštanja institucija BiH ili njihove blokada, najveću štetu imali građani RS, Dodik je ocenio da je „šteta“ što Konaković nije sugerisao Denisu Bećiroviću, Zukanu Helezu ili Duški Jurišić da takav pristup, koji su oni zauzeli, ne ide u prilog BiH.

„Sledeći put, pre reakcije na moju reakciju, neka vide odakle je krenula akcija. Biće manje nesporazima ako to učini i Konaković i ostali. Cenim ministra inostranih poslova u Savetu ministara Konakovića i poruke saradnje koje šalje, ali njegov kurs očito ne slede svi u FBiH, sa kojima smo dogovorili učešće u zajedničkim institucijama“, poručio je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.