U trendu

SDP: Izmene TU do kraja jula ili vanredni izbori

PODGORICA – Ukoliko do kraja jula ne bude izmenjen tekst Temeljnog ugovora sa SPC, jedini izlaz iz političke krize su izbori, saopštila je danas Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore, koja u aktuelnoj vladi ima dva ministra i najoštriji je protivnik usvojenog teksta ovog dokumenta.

Ministri iz SDP-a u aktuelnoj crnogorskoj vladi su predsednik ove stranke Raško Konjević i bivši predsednik Ranko Krivokapić.

Oni podsećaju da je premijer Dritan Abazović izgubio podršku parlamentarne većine i poverenje SDP zbog usvajanja ugovora sa SPC, za koji iz ove stranke, suprotnu stavu predsednika vlade Dritana Abazovića, kažu da nije u skladu sa Ustavom i nizom zakonskih propisa, kao i državnim interesima.

Smatraju da je Abazović time Crnu Goru bez ikakvog racionalnog razloga uveo u političku krizu i udaljio je od izvesnog ubrzanja procesa integracija u Evropsku uniju (EU).

„Imajući u vidu da smo više puta ukazivali na potrebu dijaloga i stručne javne rasprave SDP uvažava poslednji napor koji je iskazao predsednik države da se, u periodu do kraja jula, kroz adekvatnu pravno stručnu ekspertizu, pruži još jedna prilika za usklađivanje ugovora sa Ustavom, zakonima i državnim interesima“, navode iz SDP i dodaju:

„Ukoliko se u ovom roku ne izvrše izmene ugovora sa SPC, uvaže javne primedbe NVO sektora i stručne javnosti, kojima bi se njegov sadržaj uskladio sa pravnim sistemom i državnim interesom građanske i sekularne Crne Gore, jasno je da je jedini izlaz iz nametnute političke krize vraćanje mandata građanima, održavanje izbora kako se ne bi ponovila situaciju kao sa vladom Zdravka Krivokapića da se mimo podrške parlamentarne većine uzurpira vlast, a premijer umisli da može da vlada mimo većine koja ga je izabrala“.

Abazović i predsednik CG Milo Đukanović su se juče dogovorili da će pre potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, njegovu zakonitost i ustavnost razmatrati pravni eksperti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.