U trendu

SDP na čelu sa Vuksanović-Stanković inicirali ocenu ustavnosti Temeljnog ugvora

PODGORICA – Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) u jeku izborne kampanje za predsednika Crne Gore predala je inicijativu za ocenu ustavnosti Temeljnog ugovora potpisanog prošle godine između države i Srpske pravoslavne crkve.

Temeljni ugovor sa SPC zaključila je vlada Dritana Abazovića, nakon čega je opozvana od DPS i SDP i sada je u tehničkom mandatu.

Temeljni ugovor potpisali su u Podgorici patrijarh SPC Porfirije i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Predsednički kandidat SDP Draginja Vuksanović Stanković tvrdi da je Temeljni ugovor u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u celini i u pojedinim odredbama.

„I u preambuli i u više od polovine članova Ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom što je sasvim dovoljno da se ovaj Ugovor poništi. U preambuli na primjer, vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u celini, jer u tekstu Ugovora na više mesta obavezuje Crnu Goru, kao državu u celini. To je suprotnoi članu 100 Ustava“, navela je Vuksanović Stanković, inače, poslanica stranke koja je bila višedecenijski koalicioni partner DPS Mila Đukanovića, a od izbora u avgustu 2020. je u opoziciji.

Ona tvrdi da je neustavno i nezakonito rešenje iz preambule kojim se utvrđuje da je vladi i državi Crnoj Gori, pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC.

„Državni organi crpe svoje nadležnosti i obaveze iz Ustava i zakonskih propisa Crne Gore, a ne iz kanona verskih organizacija. To je suprotno članu 10 i 14 Ustava“, kazala je Vuksanović Stanković, preneo je portal RTCG.

Očigledno da je, kaže Vuksanović Stanković smenjenoj vladi, odnosno vladi u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, bilo važnije da ugodi SPC i da joj, kako navodi, „da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene Evropskim integracijama i rešavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema“.

„Sada kada je Ustavni sud ponovo u funkciji, otvara se mogućnost vođenja legalnog postupka za obaranje neustavnog Ugovora koji je potpisala Vlada Crne Gore. I mi tu mogućnost želimo odmah da iskoristimo. Mi smo to obećali i mi u skladu sa tim postupamo“, navela je Vuksanović Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.