U trendu

SDP poziva vladu da se ogradi od izjave izaslanika o NDH

ZAGREB, 10. travnja 2022. (Hina) – Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) osudila je danas izjavu izaslanika ministra veterana, brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu koji je rekao da „ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941.“, kada je osnovana kvislinška NDH i pozvala vladu da se od te izjave ogradi.

„Ne možemo dopustiti niti tolerisati da ljudi koji predstavljaju ministra i vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i vladu da se ograde od ovog skupa i reči njihovog izaslanika Raosa“, navodi se u saopštenju SDP koje potpisuje potpredsednik stranke Ranko Ostojić, prenosi Hina.

SDP ocenjuje da je nedopustivo da se, kako je navedeno, „domovinski rat“, kako zvanični Zagreb naziva sukobe 90-tih u Hrvatskoj, i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina.

Hrvatska, kao i cela slobodna Evropa, nastala je na temeljima i vrednostima antifašizma, što je definisano hrvatskim Ustavom, rekao je Ostojić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.