U trendu

Šef diplomatije EU od sutra u dvodnevnoj poseti Alžiru

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) od sutra boravi u dvodnevnoj poseti Alžiru kako bi „učvrstio partnerstvo“ sa tom zemljom, velikim izvoznikom gasa, i razgovarao o situaciji u Sahelu, saopštila je Evropska unija (EU).

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost sastaće se sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, premijerkom Ajmen Benabderahman i ministrom inostranih poslova Ramtanom Lamamrom, navodi se u saopštenju.

„Poseta će biti prilika za razgovore u cilju učvršćenja i proširenja partnerstva EU i Alžira“ i „istraživanja oblasti od zajedničkog interesa u cilju oživljavanja i daljeg jačanja dijaloga i saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Borel takođe planira da razgovara o „regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući posebno situaciju u Sahelu i zajedničke izazove u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu“.

Alžir, koji strahuje od nestabilnosti na svojim granicama, poslednjih godina pokušava da ponovo aktivira svoju ulogu na regionalnoj diplomatskoj sceni i da preuzme ulogu posrednika u krizama u Libiji i Maliju.

Ta zemlja je takođe vodeći afrički izvoznik prirodnog gasa. Posle početka ruske invazije na Ukrajinu, nekoliko evropskih zemalja se okrenulo alžirskom gasu.

Pre invazije na Ukrajinu, Alžir, čije rezerve prirodnog gasa iznose oko 2.400 milijardi kubnih metara, pokrivao je oko 11 odsto potrošnje gasa u Evropi, naspram 47 odsto ruskog gasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar