U trendu

Šef diplomatije: Kina neće snabdevati oružjem zaraćene strane u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang izjavio je danas da ta zemlja neće prodavati oružje zaraćenim stranama u Ukrajini i da će kontrolisati izvoz svega onog što može da ima i civilnu i vojnu upotrebu.

SAD i druge zemlje izrazile su ranije zabrinutost da Kina razmatra pružanje vojne pomoći Rusiji.
„Što se tiče izvoza vojne opreme, Kina zauzima odgovoran stav. Kina neće snabdevati oružjem relevantne strane u sukobu i upravljaće i kontrolisati izvoz robe koja ima dvostruku namenu u skladu sa zakonima i propisima“, rekao je Ćin na konferenciji za medije sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok.

Ćin je ponovio spremnost Kine da pomogne u mirovnim pregovorima i rekao da sve strane treba da ostanu „objektivne i mirne“.

Govoreći na konferenciji za medije sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, Ćin je takođe okrivio vladu Tajvana za pojačane tenzije u tom regionu, a nakon što je Peking održao velike vojne vežbe u pokušaju da zastraši ostrvo.

Berbok je u svom obraćanju rekla da kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kina snosi posebnu odgovornost za pomoć u okončanju sukoba.

Ona se osvrnula i na tenzije u Tajvanskom moreuzu, kroz koji prolazi veći deo veliki deo robe kojom se trguje u celom svetu i rekla da bi sukob u toj oblasti bio „globalna katastrofa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar